عدالت اجتماعي از نظر اسلام چيست؟
عدالت كه رأس همهي فضليتها به شمار ميآيد، براي ايجاد چنين فضيلتي در فرد فرد اجتماع و احياي آن در جامعه نياز به فرهنگسازي و تقويت قواي فكري و اجتماعي در تمام سطوح دارد.
امام عصر(عج) كه احياگر عدالت و گسترش دهندهي عدالت در جهان پر از ظلم و ستم و بيعدالتيها است، در جامعهاي ظهور خواهند كرد كه پذيرش چنين فضيلتي را داشته باشند تا مبادا همچون اجداد گراميش (خصوصاً حضرت علي عليه السلام) شهيد و كشتهي عدالت حقيقي شوند كه در اين صورت حكومت و برقراري عدالت، در آن براي هميشه عقيم و ابتر ميماند.
تحقق عدالت كه در رأس فضيلتهاي انساني و الهي است، نياز به خودسازي، ايثار، اخلاص و عمل به دستورات ديني و الهي دارد. كه همهي ما در اين جامعه موظفيم خود را به اين اوصاف متصف سازيم.
اميرالمؤمنين كه شهيد راه عدالت حقيقي شدند، عدالت را چنين توصيف مينمايند:
عدالت يكي از پايههاي ايمان است و چهار شعبه دارد:
1-دقت در فهم، بنابراين آن كسي كه خوب بفهمد، به اعماق دانش، آگاهي پيدا ميكند.
2-غور در علم و دانش، آن كسي كه به عمق علم برسد، سيراب از سرچشمهي احكام باز ميگردد.
3-قضاوت صحيح.
4- حلم و بردباري، آن كسي كه حلم و بردباري داشته باشد، در كار خود تفريط و كوتاهي نميكند و در ميان مردم با آبرومندي و ستودگي زندگي خواهد كرد.
براي اينكه، همهي ما داراي صفت و فضيلت عدالت شويم و در جامعه تسرّي دهيم، بايد به توصيههاي امام علي(ع) عمل كرده و در زندگي فردي و اجتماعي پياده كنيم. كه هر شعبهاي، درهاي بزرگي را بر روي ما ميگشايد و گرههاي بزرگي را باز ميكند. كه بعضي از مسؤلان و مديران جامعهي اسلامي، يك ارزيابي از عملكرد و روش خود با ديدگاه ناب اميرالمؤمنين داشته و بنگرند كه در فهم مشكلات و مسائل مردم چقدر دقيق و موشكافي دارند. و در مسائل علمي، سطحي نگرند يا عميق و عالمانه توجه دارند تا از سرچشمهي احكام سيرات برگرداند. و همچنين قضاوت صحيح داشته و در به ثمر رسيدن برنامهها و شنيدن حرفدل مردم، حليم و بردباري يا خير.